Tips: Pemakaian Minyak Wangi.

Cologne / eau de toilette / eau de parfum/ perfume /  minyak wangi / minyak atar adalah satu benda yang mempunyai fungsi yang sama untuk digunakan, iaitu memberi haruman yang wangi kepada si pemakai. Terdapat pelbagai jenama minyak wangi yang berada di pasaran Malaysia ni seperti Polo by Ralph Lauren, Dakkar, Hugo Boss, Davidoff dan banyak lagi.

 

 

Tahu kah anda bagaimana untuk memakai minyak wangi ni? Mana boleh simply spray je dekat badan. Nanti tak long-lasting bau wangian tu. :-)

Bahagian-bahagian badan yang sesuai untuk anda spray minyak wangi sebelum pergi kerja, kelas, kuliah, jumpa client;

1. Spray di leher.

 

2. Spray di pergelangan tangan / nadi.

 

3. Ambil sedikit minyak wangi sapu dekat belakang telinga. Yang ni aku tak dapat nak provide gambar. Google pon tak jumpa.  :P

 

4. Spray dulu di hadapan, kemudian lalu dalam spray tadi.

 

Apa yang tidak patut anda lakukan.

Jangan sesekali spray minyak wangi anda dengan cara seperti yang di list kan di bawah ni.

 

1. Spray directly ke badan selain tiga tempat yang dinyatakan diatas ( leher, pergelangan tangan / nadi, belakang telinga). Sebab ini akan merosakkan bau wangian tersebut kerana bercampur dengan cecair peluh.

 

2. Spray dalam kuantiti yang banyak. Jangan ingat kalau spray dengan banyak, sampai empat tujuh kali spray, maka anda akan jadi lebih wangi dari biasa. No No No. Wangian yang dalam kuantiti yang banyak akan membuatkan orang sekeliling turn off dengan anda. Trust me. Memadai spray sekali untuk wangian yang strong, atau pon dua ke tiga kali spray bagi wangian yang light.

 

3. Spray di atas baju. Ini selalu orang buat. Please for the sake of perfume’s God, jangan buat macam tu. X( Bukan sahaja bau wangian tu akan bercampur dengan peluh dan tidak tahan lama, malah baju anda juga akan rosak.

 

 

Yang last sekali, jangan spray macam ni.

 

 

 

 

:P :P :P :P :P

 

Harap entri ni dapat membantu anda semua sedikit sebanyak dalam memakai minyak wangi ni yee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 thoughts on “Tips: Pemakaian Minyak Wangi.

    • afique on

      yang kau spray tu deodorant. memang sepatutnya spray dekat ketiak. jangan spray dekat baju leher, blakang telinge, nadi sudah. hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: